Berbagi Berita dan Cerita

DISQUS

Monday, 22 February 2016

Nafkah hak isteri

Nafkah hak isteri

gambar hiasan


MENJADI kewajipan setiap orang Islam di negara ini yang mau mendirikan rumah tangga sama ada lelaki atau wanita mengikuti kursus praperkahwinan dengan harapan setiap daripada mereka paham mengenai tanggungjawab masing-masing.
Dalam kursus tersebut bakal suami dan isteri diberikan dengan berbagai ilmu rumah tangga dari sudut syarak serta tanggungjawab yang perlu dipikul oleh mereka selepas berkahwin. Antara hal penting yang diberikan penekanan oleh para petugas dalam kursus tersebut adalah kewajiban suami memberi nafkah kepada isteri memandangkan isteri adalah tanggungan buat suami.

Saya sengaja timbulkan isu ini karena ada sesetengah suami yang mengabaikan pemberian nafkah kepada isterinya. Nafkah batin mungkin tiada masalah selagi si suami sihat dari segi fizikal dan mental tetapi isu nafkah yang hendak disentuh di sini berkaitan dengan pemberian dalam bentuk wang tunai atau belanja.

Di zaman moderen ini, boleh dikatakan sebahagian besar isteri bekerja setelah mereka berhempas pulas belajar dan ada di antaranya hingga ke peringkat universitas sama ada berkelulusan ijazah sarjana muda, sarjana mahupun doktor falsafah (PhD). Oleh itu tidak heranlah sebagai lulusan universitas mereka (para isteri) akan menerima gaji yang lumayan sama ada di sektor pemerintah mahupun swasta sesuai dengan kelulusan yang dimiliki.

Malah saya percaya dalam kalangan isteri itu ada diantaranya yang gaji bulanan mereka adalah lebih tinggi daripada suami ataupun sama tahap dengan pendapatan suami. Masalahnya sekarang apabila melihat si isteri mempunyai pendapatan sendiri, suami pula lupa untuk memberikan nafkah perbelanjaan kepada isterinya.
Isteri pula tidak meminta karena tidak memahami tentang haknya di sisi syarak. Nafkah ini seumpama mahar perkahwinan yang wajib ditanggung oleh suami. Sama ada terlupa atau sengaja lupa si suami tidak sewajarnya mengabaikan tanggungjawab memberikan nafkah perbelanjaan kepada isteri.

Ini satu kewajipan dan akan dipersoalkan di hari akhirat kelak jika tanggungjawab itu sengaja diabaikan. Dalam soal memberi nafkah perbelanjaan ini tidak timbul isu isteri itu bekerja atau tidak ataupun pendapatan isteri itu lebih daripada suami atau tidak. Yang penting suami wajib memberi nafkah kepada isterinya dalam apa jua keadaannya sekalipun.

Walaupun isterinya itu mempunyai gaji yang besar sebagai contoh RP 7,000,000 atau RP 10,000,000 sebulan, tanggungjawab memberi nafkah perbelanjaan tidak akan terlepas sebaliknya wajib ditunaikan oleh suami mengikut kadar kemampuannya. Lihat kemampuan suami. Jika mampu memberi sebanyak RP 500,000 berilah. Sekiranya sekadar mampu RP 300,000 atau RP 200,000 berilah juga. Sekiranya mampu memberi RP 1,000,000 alangkah baiknya.

Dalam surah at-Talaq ayat 7, Allah berfirman dengan maksudnya: “Hendaklah orang yang mempunyai kemampuan memberi nafkah menurut kemampuannya.”

Hakikatnya, kita tidak boleh membebankan isteri dengan tanggungjawab yang sepaharusnya dipikul oleh si suami, namun begitu sekiranya isteri redho untuk saling membantu dengan suami uang ­belanja demi kesejahteraan rumah tangga mereka, hanya Allah sahaja yang akan membalas atas segala kebaikan itu.

Saya kira tiada salahnya pada hari pertama gaji, suami menghulurkan nafkah perbelanjaan kepada isterinya dengan kadar yang mereka mampu dan begitu juga kepada ibu bapa. Moga-moga pendapatan kita pada bulan tersebut mendapat keberkatan daripada Allah SWT dan inilah keindahan Islam. Islam telah menyusun satu kaedah berumahtangga yang boleh memberikan kebahagiaan kepada suami isteri. Saya juga percaya kegagalan suami memberi nafkah adalah salah satu punca berlakunya masalah perceraian di negara kita.


Satu hal lagi mengenai kewajipan memberi nafkah kepada anak-anak oleh bapa meskipun telah bercerai. Jangan diremehkan soal memberi nafkah ini kerana akibatnya buruk. Ingat, bukan setakat isteri sahaja nusyuz (derhaka), para suami juga tergolong dalam golongan nusyuz jika mereka gagal menunaikan hak isteri.
Adbox